Skip to main content
Roelvinkstraat 35, Winterswijk Roelvinkstraat 35, 7101 GN Winterswijk Openingstijden
Bezoek plannen

8x beter slapen: dat werkt zo

Kent u dat gevoel dat er weinig uit uw handen komt; dat u niet lekker in uw vel zit en dat mensen om u heen u wijzen op uw slechte humeur? Negen van de tien keer is onvoldoende nachtrust daar (deels) debet aan.

Goed slapen werkt heilzaam. Uw lichaam en hersenen komen tot rust en herstel. Lukt het u niet om goed in slaap te komen of lekker door te slapen? Hieronder geven wij u acht tips!

1. Regelmaat

Rust, reinheid en – jawel – regelmaat. Ga op een vaste tijd naar bed en sta ’s morgens ook zo rond het zelfde tijdstip weer op. Verzet de wekker niet als u ’s nachts minder goed hebt geslapen.

2. Slapen doe je ’s nachts

Dutjes overdag halen u uit uw slaapritme, daar kunt u dus beter niet aan beginnen.

3. Ruim op en creëer rust

Zorg voor een schone, opgeruimde slaapkamer. Draag oordopjes als u last hebt van omgevingsgeluiden, zoals een snurkende partner. Zorg voor verduisterende gordijnen of draag een slaapmasker, want in een donkere slaapkamer slaapt u beter.

4. Ventileer

Doe overdag een raam open en laat die frisse lucht maar binnenkomen. Blijf ook ’s nachts ventileren.

5. Vermijd schermgebruik in de avond

Het blauwe licht van beeldschermen kan u wakker houden. Dus lees liever een boek dan op je tablet of telefoon en kijk één tot twee uur voor het slapengaan geen televisie meer.

6. Kom in beweging!

Als u overdag gaat sporten of in ieder geval stappen blijft zetten, zult u merken dat u ’s avonds aangenaam moe wordt. En dat geldt helemaal als u dat beweegt in de buitenlucht.

7. Drink na 14:00 uur geen koffie

Het is algemeen bekend dat cafeïne je wakker houdt. Maar wist u ook dat de koffie die u drinkt een opstapelend effect heeft dat tot wel acht uren kan doorwerken? Drink dus na 14:00 uur bij voorkeur geen koffie meer.

8. Let op uw ademhaling

Ga op uw rug liggen en haal rustig adem naar uw buik. Vier tellen inademen, vier tellen vasthouden en vier tellen uitademen door de neus doet vaak al snel wonderen.

Bonustip!

Hebt u alle tips geprobeerd, maar slaapt u nog steeds niet lekker in uw bed? Overweeg dan eens om uw bed te laten checken. Als nachtrustadviseurs zien wij het vaak al snel als er iets aan uw slaapsysteem verbeterd kan worden.

Terug